LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

Matej Huš

30. mar 2012 ob 15:22:15

Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj se stekleni EPD v takem primeru poškodujejo, in kar 10 odstotkov uporabnikov poroča, da jim je bralnik že kdaj padel po tleh. Hkrati so tudi precej bolj odporni na praske. LG trdi, da ga lahko upognemo od vodoravnice za kot 40 stopinj.

Plastični EPD bo najprej naprodaj v Evropi, in sicer po napovedi že prihodnji mesec. ZDA in Azija sledita kasneje. O ceni podatkov še ni.