Nova moda mobilnih telefonov je tankost

Primož Resman

30. okt 2014 ob 21:49:30

Zadnje čase le redko mine predstavitev novega mobilnega telefona ali tablice višjega cenovnega razreda, kjer se proizvajalec ne pohvali, da gre za izredno tanek oz. najtanjši mobilni telefon na svetu. Tega je kriv tudi Apple, ki je iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2 v primerjavi s predhodniki znatno stanjšal. A imamo novega nespornega prvaka v tankosti mobilnega telefona, Oppo R5. Podjetje Oppo je kitajski proizvajalec elektronike, ki je z N1 kot prvi dal možnost Cyanogenu za izdelavo tovarniške izdaje Androida, ki je bila nameščena že ob prodaji. Temu je seveda nedavno sledilo prav tako kitajsko podjetje OnePlus, ki ga je ustvaril bivši Oppov podpredsednik Pete Lau. Posebnost 5,9-palčnega Oppo N1 je bila še vrtljiva 13 megapixel kamera, kar je pomenilo, da je bil to prvi pravi selfie telefon.

S svežim Oppo R5, ki je bil predstavljen ob nasledniku N1, Oppo N3, so z vsega 4,85 mm debeline podrli vse rekorde. Debelina sicer velja za večino telefona, saj po Applovem vzoru sem ne štejejo izbočene kamere, ki ima še vedno 13 milijonov točk (uporablja Sonyjev senzor). Kljub tankosti specifikacije ne trpijo pretirano, 5,2-palčni zaslon LCD ima ločljivost 1920 x 1080 pik, procesor Snapdragon 615 vsebuje osmerico 64-bitnih jeder Cortex A53, delovnega pomnilnika je 2 GB, podatkovnega 16 GB prisoten je standarden nabor povezljivost skupaj z LTE, še največji udarec pa doživi baterija, ki ima kapaciteto le 2000 mAh.

Ker tanko ohišje pomeni manj prostora za hlajenje (čipi v prenosnih napravah se hladijo s prestopom na okoliški zrak, prestop na ohišje ni pretirano zaželen), so pripravili še poseben hladilni sistem s kovino, ki je tekoča že pri sobni temperaturi in ki verjetno toploto procesorja porazdeli po večjem delu ohišja, kar preprečuje vroče točke na zadnji strani. Zaradi tankosti ni na voljo reže za pomnilniško kartico microSD, še bolj pa bli dejstvo, da nio 3,5-milimetrskega priključka za slušalke. Za glasovno povezljivost tako skrbi Bluetooth 4.0 oz. pretvornik, ki omogoči priklop običajnih 3,5 mm slušalk na priključek microUSB po vzoru MHL.

V primeru Oppo N3 je novost rotirajoča kamera s pogonom, čip je s 16 milijoni točk nekoliko zmogljivejši, zaslon pa s 5,5 palci nekoliko manjši, a obdrži ločljivost 1920 x 1080 pik. Procesor je Qualcommov Snapdragon 801, delovnega pomnilnika je 2 GB, podatkovnega pa 32 GB. Baterija ima tokrat kapaciteto 3000 mAh, prav tako standardna je povezljivost z brezžičnimi omrežji, dobrodošel dodatek pa je še čitalec prstnih odtisov na zadnji strani pod kamero. Na obeh telefonih teče najnovejša izdaja ColorOS, osnovana na Android 4.4, ki ga že poznamo z Oppo N1 (Cyanogen je bil le ena izmed opcij). Telefona ne bosta poceni, odklenjen Oppo R5 bo stal 499 dolarjev, N3 pa kar 649 dolarjev.