CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Matej Huš

9. jan 2013 ob 19:33:03

Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je prehitel Sony s svojim televizorjem z ločljivostjo 4K in tehnologijo OLED. Njihov primerek s podporo ločljivosti Ultra HD je prototip in ima diagonalo dolžine 56 palcev (to je 142 centimetrov, da si boste laže predstavljali). Sony je bil še skrivnostnejši od Panasonica, a so jim ukradli premiero. In to je bil tudi namen.

Nista pa Sony in Panasonic edina, ki ponujata tako ogromne zaslone. Samsung je predstavil celo 85-, 95- in 110-palčne modele (ki stanejo nekaj deset tisoč dolarjev), Toshiba ima svoj 4K-odgovor, LG pa tudi. Bistvena razlika pa je, da so ti modeli, četudi nekateri večji, vseeno tehnološko en korak zadaj, saj nimajo tehnologije OLED, ampak LCD ali LED.