Microsoft na One Drive ponuja neomejeno hrambo

Primož Resman

28. okt 2014 ob 21:37:50

Vojna med ponudniki oblačnih storitev se je razplamtela. Še pol leta nazaj so vsi trije veliki, Dropbox, Google s svojim Drive in Microsoft z OneDrive, v glavnem ponujali 100 GB prostora, če so namesto brezplačne (manjše) količine uporabniki plačali nekaj dolarjev mesečno za več prostora (Google je že prej za 50 dolarjev mesečno ponujal še 1 TB prostora). Bitko je marca začel Google, ko so poleg brezplačnih 15 gigabajtov na vsega 2 dolarja mesečno znižali ceno 100 GB paketa, 1 TB paket pa od takrat namesto 50 stane le še 10 dolarjev mesečno. Junija je Microsoft podvojil količino brezplačnega prostora na OneDrive, s 7 GB so brezplačni paket razširili na Googlu enakih 15 GB, prav tako so izenačili ponudbo za 100 GB paket ter zraven ponudili še 200 GB paket za 4 dolarje mesečno.

A zraven je Microsoft predstavil odlično konkurenco za Google, vsem naročnikom spletno-namiznega paketa Office 365 (za Office uporabniki plačujejo naročnino, a imajo ves čas na voljo najnovejšo izdajo namizne in spletne izdaje pisarniškega paketa) ponudil 1 TB prostora, kjer je celoten paket stal 10 dolarjev mesečno za domačo rabo (do 5 računalnikov ter do 5 tablic), 7 dolarjev mesečno za osebno rabo (namestitev Office le na en računalnik) oz. vsega 80 dolarjev za 4-letni paket za študente.

Dropbox je pozno v avgustu poskušal zgolj stopiti v korak z obema, ko so zahtevnim Pro uporabnikom za 10 dolarjev na mesec namesto 100 GB ponudili 1 TB prostora, a imajo v ponudbi ogromno praznino, brezplačni paket Dropboxa namreč še vedno ponuja vsega 2,5 GB prostora (kar je s povabili in drugimi akcijami mogoče razširiti tudi prek 10, celo 15 GB). Za povrhu vsega tako Google kot Microsoft s svojim oblačnim prostorom nudita še pisarniški paket, ki je v primeru Microsofta skorajda industrijski standard. A Microsoft jo je predvsem Dropboxu, nekoliko pa še Googlu, dodatno zagodel.

Cene in ponudba, ki so bile predstavljene junija ter so stopile v veljavo 1. julija, se ne spreminjajo. Seveda ponudba, ki obsega pisarniški paket, ne pa prostora za hrambo podatkov. Namesto 1 terabajta bo Microsoft namreč ponudil kar neomejeno količino prostora. Razlika je na papirju izjemna, a je v praksi praktično nezaznavna, saj je najverjetneje le izjemno majhen delež uporabnikov potreboval več kot 1 TB prostora, na kar jasno Microsoft računa - zagotavljanje dovolj diskovne kapacitete v njihovih centrih, da bi pokrili 1 TB datotek pri vsakemu uporabniku bi bilo namreč izjemno drago.

A vseeno Microsoft ponuja bistveno več od konkurence, saj ima najnižjo ceno (že če upoštevamo le 1 TB prostora) pri 7 dolarjih na uporabnika oz. 10 dolarjih, kar pokrije do 5 računalnikov in do 5 tablic, ponuja pisarniški paket, ki je najbolj razširjen in najbolj bogat s funkcijami med konkurenti ter obenem paket Office pripelje ne le na računalnike Windows in Mace, kjer je že prisoten, temveč tudi na druge računalnike (Linux, Chrome OS, itd.), na tablice in na pametne mobilne telefone.

Če bo konkurenca reagirala, bomo nižje cene oz. več prostora verjetno dobili že v kratkem.