Google bistveno pocenil svoj Drive

Matej Huš

14. mar 2014 ob 09:58:22

Google se je resno podal v cenovno vojno na področju oblačnih storitev za shranjevanje podatkov, saj so včeraj najavili korenito znižanje cen svojega Google Drivea. Kapaciteta v brezplačni inačici ostaja 15 GB, medtem ko so plačljive verzije cenejše do 80 odstotkov.

Nakup 100 GB dodatnega prostora stane dva dolarja mesečno, 1 TB pa dobimo že za 10 dolarjev na mesec. Doslej je 100 GB stalo pet dolarjev, terabajt pa 50 dolarjev. Kdor potrebuje največ prostora, lahko poseže po 10 TB, ki bodo stali od 100 dolarjev mesečno naprej. Zakupljen prostor lahko uporabljajo v storitvah Google Drive, Gmail in Google Photos+.

Kaj pa konkurenca? Glavni igralci na tem področju so še Dropbox, Mega in Mirosoftov OneDrive. Dropbox nudi brezplačno 2 GB prostora, ki ga lahko razširimo z novačenjem prijateljev, OneDrive 7 GB, Mega pa kar 50 GB. So pa vsi dražji pri dodatnem prostoru, saj recimo 100 GB pri Dropboxu stane 10 dolarjev mesečno, pri pa OneDriveu 37 evrov letno. Mega kot najmanjši naslednji korak nudi 500 GB za 10 dolarjev mesečno. Google je s tem postal daleč najcenejši ponudnik večjih količin prostora v oblakih. Glede na povsem spodobno hitrost, ki jo ponuja in integracijo z Googlovim ekosistemom, ima konkurenca sedaj težko delo.