EU: Microsoft (spet) krši protimonopolno zakonodajo

Matej Huš

29. jun 2024 ob 14:02:09

Evropska komisija je ta teden Microsoft obvestila o svojem predhodnem stališču, da je z integracijo programa Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil evropsko protimonopolno zakonodajo. Sledilo bo nadaljevanje formalne preiskave, v kateri bodo zbrali dokaze in jih natančno proučili. Preiskava se je začela lanskega julija in Microsoft je odtlej že uvedel nekaj pomembnih sprememb v distribucijo Teams, predvsem je ponudil pisarniške pakete brez tega orodja. Če bo Microsoft na koncu spoznan za krivega, mu grozi globa, ki lahko doseže do 10 odstotkov globalnega prometa podjetja.

Srž problema je bila vključitev programa Teams v pisarniški paket, s čimer je po mnenju Komisije podjetje pridobilo nezakonito prednost na trgu na račun konkurenčnih orodij. To sta na primer Slack in Zoom, ki sta se znašla v težkem položaju, odkar je Microsoft orodje za enak namen ponudil kar v svojem Officeu. Teams je orodje, ki omogoča sodelovanje, deljenje datotek, komunikacijo in sestankovanje. Posebej popularna so tovrstna orodja postala med minulo pandemijo in še danes marsikod predstavljajo hrbtenico interakcij med zaposlenimi.

Podjetja načeloma lahko svoje izdelke kombinirajo in ponujajo, kakor želijo, a pri tem ne smejo izkrivljati konkurence. Ker je Microsoft prepoznan kot prevladujoči igralec na trgu pisarniške programske opreme v naročniškem modelu, zanj veljajo omejitve. Od leta 2019, ko je bil Teams integriran v Office, jih je Microsoft kršil, trdi Komisija. Uporabniki namreč sploh niso imeli izbire, ali želijo namestiti Teams ali ne.

Po začetku preiskave je Microsoft že lani sporočil, da Teams ne bo več integriran v Office. To pa seveda ne pomeni, da se postopek s tem konča, saj je pomembno tudi dogajanje pred tem datumom, pa tudi novi pogoji terjajo presojo.