Dropbox ukinja neomejen pakete

Matej Huš

26. avg 2023 ob 16:52:49

Do petka je Dropbox poslovnim uporabnikom ponujal neomejene pakete za shranjevanje podatkov, ki so stali 24 dolarjev na mesec za vsakega uporabnika. Namenjeni so bili podjetjem, ki se niso želela ukvarjati z omejitvami in kvotami, za kar so bila pripravljena odšteti nekoliko več denarja. Sedaj je Dropbox to možnost ukinil, ker je nekaj posameznikom pakete zlorabljalo.

Iz Dropboxa so sporočili, da bo odslej paket Advanced za organizacije s tremi uporabniki omejen na 15 TB, k čemur bo možno dodati 5 TB na uporabnika, a največ do 1000 TB. Kdor uporablja več, bo imel kar precej časa, da svojo porabo zmanjša. Podjetja s porabo do 35 TB na uporabnika lahko še pet let uporabljajo trenutno količino, povečano za 5 TB na uporabnika. Kdor uporablja več kot 35 TB, se bo moral z Dropboxom dogovoriti za ceno za prvo leto, nato pa bo treba porabo skrčiti. Za nove naročnike spremembe veljajo takoj, obstoječe naročnike pa bodo na nove pakete premaknili do 1. novembra.

Dropbox pojasnjuje, da je bila poteza nujna. Manjše število naročnikov je uporabljajo večtisočkrat večje kvote od legitimnih poslovnih uporabnikox. Dropbox so uporabljali za različne namene, tudi za rudarjenje kriptovalut in veriženje blokov (npr. Chia). Sliši se kot vse prepogosta zgodba. Ker posamezniki teoretično neomejene pakete nesorazmerno izkoristijo, ponudniki raje uvedejo omejitve, kot da bi se ukvarjali z raziskovanjem, kaj je poštena raba. Google je zaradi podobnih razlogov omejil Google Workspace.