Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Matej Huš

28. jul 2023 ob 07:57:56

Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket nezakonita. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij odločila, da začne preiskavo, o čemer je obvestila tudi Microsoft. Roka za zaključek preiskave ni.

Starejši bralci se bodo ob tem spomnili podobnih zgodb iz preloma tisočletja, ko je Microsoft v Windows integriral brskalnik, kar je sprožilo podobne postopke na obeh straneh Atlantika. To ni bil edini tovrstni problem. Še danes obstaja verzija Windows 10 N, ki nima vključenega predvajalnika večpredstavnostnih datotek, kar je Microsoft storil zaradi EU. Težave z brskalnikom pa je moralo podjetje rešiti tako, da so ponudili okno, v katerem so bili uporabniki opozorjeni na obstoj konkurenčnih rešitev. Samo zato, ker je neko podjetje razvilo orodje, ki je postalo prevladujoče na trgu, še ne sme vanj po mili volj dodajati storitev in ovirati konkurence - kje je meja, pa na koncu odloči sodišče, saj se podjetja na odločitve Komisije lahko pritožijo na Sodišče EU.