Apple bo plačal 25 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije pri zaposlovanju

Matej Huš

12. nov 2023 ob 09:46:25

Ameriško pravosodno ministrstvo je z Applom sklenilo dogovor, s katerim se Apple odziva na obtožbe, da so pri zaposlovanju diskriminirali. Gre za zgodovinski dogovor, ki bo Apple stal 25 milijonov dolarjev, kar predstavlja najvišji znesek pri urejanju kršitev zakona o priseljevanju in državljanstvu (INA). Od tega gre 6,75 milijona dolarjev za globo in 18,25 milijonov dolarjev v sklad za poplačilo krivic.

Ministrstvo poudarja, da je Apple pri zaposlovanju diskriminatorno obravnaval nekatere ameriške državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem. Apple krivde v poravnavi ni priznal, so pa dejali, da so nehote spregledali standarde pravosodnega ministrstva. Dodali so, da so uvedli robustne mehanizme, ki so v skladu z zahtevami regulatorjev. Morebitne napake pa so bile posledica pomot in nenamernih spregledov, ne pa diskriminacije.

Preiskava ministrstva za pravosodje se je začela leta 2019. V njej so ugotovili, da je diskriminacija potekala vsaj v letih 2018-2019, morda pa še dlje. Apple je pri zaposlovanju uporabljal taktike, ki so diskriminirale državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem, saj so ti bolj svobodni od tujih delavcev, ki so za vizum odvisni od konkretnega delodajalca. Tako na primer Apple pozicij za stalne prebivalce ni primerno oglaševal, hkrati pa je postavljal birokratske ovire, kot so obvezno pošiljanje prijav po klasični pošti v papirni obliki. Z različnimi triki so skušali zaposliti čim več ljudi z začasnimi delovnimi dovoljenji, ker ti bistveno teže zamenjajo delodajalca, zato so lahko slabše plačani in pristanejo na delo v manj ugodnih pogojih.