Telemach prevzel Tušmobil

Matej Huš

17. okt 2014 ob 18:40:38

V Tušmobilu so potrdili neuradne govorice o prevzemu, ki so začele krožiti dopoldne. Tuš Holding je s podjetjem Telemach sklenil pogodbo o prodaji mobilnega operaterja Tušmobil. Koliko bo največji slovenski kabelski operater odštel za Tušmobil, podjetji nista razkrili. Finance neuradno poročajo o 150 milijonih evrih, ki jih je Mirko Tuš želel že v poskusi prodaje pred leti, a jih ni iztržil.

Tušmobil ima na trgu mobilne telefonije v Sloveniji 12,5-odstotni tržni delež, kar pomeni skoraj 300.000 uporabnikov. Zanj se je že nekaj časa zanimalo več podjetij, najglasneje pa se je omenjalo prav Telemach in Simobil. Da bo Tušmobil slej ko prej prodan, ni bilo nobenega dvoma. Tuš Holdingu so banke upnice ob reprogramu dolgov julija letos kot pogoj za podaljšanje do leta 2017 naložile prodajo premoženja, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo. Tušmobil je bil prvi na seznamu za prodajo, a niti ta prodaja ni garant, da bo Engrotuš (trgovski del Tuš Holdinga) izplaval iz rdečih številk.

Tušmobil, ki so ga ustanovili leta 2007, je v zadnjem času posloval solidno. V prvem letošnjem polletju so mu prihodki zrasli za 7,7 odstotka na 40 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal poldrugi milijon evrov. Lani so ustvarili dva milijona evrov čistega dobička (EBITDA pa kar 12 milijonov evrov), predlani pa prav toliko izgube.

V obvestilu za javnost so zapisali, da bodo s tem zaokrožili ponudbo fiksnih in mobilnih komunikacijskih storitev ter si utrdili finančni položaj. To je brez dvoma res, saj je Telemachov lastnik močan ameriški sklad KKR. Hkrati načrtujejo vlaganja v infrastrukturo, tako da bi že prihodnje leto ponudili 4G.

Prevzem je slaba novica za Simobil, ki je drugi največji ponudnik mobilne telefonije v Sloveniji, a nima fiksnega omrežja. Telemach ima sedaj oboje, prav tako ima tudi Telekom od združitve s SiOL-om in Mobitelom. Simobil ima močnega lastnika Telekom Austria, ki se omenja kot najverjetnejši kupec obubožanega T-2, ki je šel pred mesecem dni v stečaj. Dogaja se torej, kar smo že dlje časa napovedovali - slovenski trg telekomunikacij se konsolidira, naslednji korak pa bo bržkone prodaja Telekoma Slovenije strateškemu partnerju.

Dodatek: Cena naj bi znašala 120 milijonov evrov.