Hofer bo postal mobilni operater

Matej Huš

7. maj 2017 ob 09:29:16

V Slovenijo prihaja nov ponudnik mobilne telefonije, in sicer operater HoT, ki bo storitve ponujal za diskontno verigo Hofer. V Sloveniji je namreč podružnico odprl avstrijski Ventocom, ki je začel novembra intenzivno delati in naj bi storitve ponujal od prve polovice tega leta dalje. Ventocom.si (slovenska podružnica) je večinski lastnik podjetja Hot mobil. Ventocom je že v Avstriji v navezi s Hoferjem postavil znamko Hofer Telekom ali krajše HoT.

V Sloveniji imamo že precej ponudnikov mobilne telefonije. Veliko trojico sestavljajo Simobil oziroma sedaj A1, Telekom Slovenije in Telemach (MNO). Manjši ponudniki T-2 (ta sicer ima nekaj svojega omrežja), Izimobil, Spar, Petrol in Mega M nimajo svojega omrežja, temveč gostujejo pri velikih (MVNO) ali prodajajo njihove storitve (SP). Bob pa je nizkocenovna znamka A1.

Ventocom so pred dvema letoma v Avstriji ustanovili Michael Krammer (nekdanji direktor Tele.ringa in E-plusa) in partnerji. Storitev ne ponuja končnim kupcem, temveč podjetjem. Razvili so lasten obračunski sistem, aplikacijo za uporabnike in upravljanje navideznih operaterjev. To pomeni, da Ventocom svoje storitve nudi podjetjem, ki se želijo iti mobilno telefonijo, pa nimajo ustreznega znanja ali infrastrukture. Taki primeri so avstrijski Hofer (HoT), Allianz (Allianz SIM) in Liwest. Glavna prednost je prijaznost uporabnikom, saj ponujajo možnosti, ki jih velikani ne (enostavno upravljanje paketov in funkcij, zavarovanje naprav itd.).