Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Matej Huš

17. okt 2014 ob 08:56:09

Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj bonbončkov, na primer vgrajen barometer, čitalnik prstnih odtisov (senzor TouchID), hitro kamero (120 sličic na sekundo), 802.11ac (866 Mb/s) in avtonomijo 10 ur. Zadnja kamera (f/2.4) ima osem milijonov točk, o sprednji pa še ni podatkov; pomembna novost je možnost bliskovitega snemanja, ko v rafalu posnamemo več fotografij. Stal bo 500, 600 ali 700 dolarjev (odvisno od kapacitete, 16 GB, 64 GB ali 128 GB), medtem ko bo verzija s podporo za mobilna omrežja 3G/4G (z ležiščem za SIM-kartico) vsakokrat 130 dolarjev dražja. V ZDA je naprodaj od danes, drugam pa pride kmalu.

Ustrezno so se pocenili tudi starejši modeli. Stari ipad Mini bo stal 250 dolarjev, iPad Mini 2 pa 300 dolarjev, če primerjamo najšibkejše konfiguracije. Tudi močnejši se bodo pocenili za okroglih 100 dolarjev.

Naslednji novinec, ki je prehitro ušel na splet, je iPad Mini 3. Bistvenih sprememb ni doživel. Pravzaprav bomo še najbolj opazili čitalnik prstnih odtisov TouchID, medtem ko pod pokrovom drugih sprememb ni (procesor žal ostaja A7, kamera ima pet milijonov točk). Osnovni model s 16 GB bo stal 400 dolarjev, 64 GB 500 dolarjev, 128 GB pa 600 dolarjev. Na voljo je takoj.

Naslednja kategorija so novi iMaci, ki so dobili zaslone Retina. Ti so na manjših napravah prisotni že nekaj generacij, medtem ko je večje panele tolikšne ločljivosti in gostote točk težje izdelati, ker je proizvodni izmet velik. Tehnologija je očitno dovolj napredovala, da 27-palčni Retina 5K zasloni 5120 x 2880 (prejšnja generacija 2560 x 1440) in debeline pet milimetrov niso več onkraj dosegljivega. Apple pravi, da gre za prvi 5K zaslon na svetu, a to ni čisto res. Novi iMaci naj bi porabili 30 odstotkov manj energije. Eleganca ni poceni, tako da najšibkejši model (Intel Core i5 3,5 GHz brez HyperThreadinga, 8 GB pomnilnika, Radeon R9 - M290X 2 GB RAM ali M295X 4 GB RAM, 1 TB diska) stane 2500 dolarjev, možne pa so tudi dražje kombinacije (recimo z več pomnilnika, Core i7 4,0 GHz s HT).

Po dveh letih so prenovljeni tudi Mac Miniji. Dobili so četrto generacijo Intelovih procesorjev (Haswell), tako da ima najšibkejši model dvojedrni Intel Core i5 (1,4 GHz), Intel HD Graphics 5000, 500 GB trdega diska in 4 GB pomnilnika. Apple se je spet pohvalil, da gre za najučinkovitejši računalnik (z vidika rabe energije) na svetu. Stal vas bo 500 dolarjev v osnovni izvedenki (100 dolarjev ceneje kot pred dvema letoma), medtem ko sta verziji z 2,6 GHz ali 2,8 GHz procesorjem dražji, mogoč pa je tudi prestop v višji razred s Core i7. Grafika je dovolj zmogljiva, da krmili dva zaslona z ločljivostjo 2560 x 1600 ali enega 4K, zato je v vseh modelih ista. Pomembna novost je priključek Thunderbot 2, ki nadomešča FireWire.

Drugi del predstavitve je bil posvečen prihajajoči programski opremi. Medtem ko je OS X 10.10 brezplačno na voljo že sedaj, pride iOS 8.1 v ponedeljek. Prinesel bo podporo za Apple Pay ter iCloud Photo Library. Za plačevanje prek Apple Pay, ki ima vsaj v ZDA že 500 bank članic, bo naprava hranila podatke o kreditni kartici skupaj z enotno številko telefona v varnem delu (Secure Element). Za plačila bo potrebna potrditev identitete prek TouchID in NFC za izvedbo transakcije. Zanimiva lastnost iOS 8.1 je tudi SMS Handoff, ki bo omogočla prebiranje smsov na vseh Applovih napravah, tudi recimo na iMacu. OD ponedeljka bo iOS 8.1 na voljo za vse naprave, ki podpirajo iOS 8.

OS X 10.0 (Yosemite) končno prinaša podporo za iCloud Drive, ki so jo prenosne naprave dobile že z iOS 8, Windows pa tudi s svežim odjemalcem. Tako je konec precej bizarne situacije, ko iMaci niso mogli sinhronizirati datotek v iCloudu, medtem ko so jih prej omenjeni lahko. Yosemite je seveda še precej več kot podpora za iCloud Drive, saj gre za temeljito vizualno preobrazbo. Hkrati končno omogoča presedanje z naprave na napravo (iMac, iPhone, iPad ...), ne da bi izgubili minuto dela, saj se preseli vse. Dobesedno lahko isti dokument berete tam, kjer ste ostali. Na ArsTechnici so si podrobno pogledali nov operacijski sistem.

Za konec še česa Apple ni predstavil. Ni bilo velikega iPada (12,9-palčnega), o katerem smo špekulirali. Prav tako ni bilo novih MacBook Airov, novih iPodov in predvsem smo ostali dolgih nosov pri informacijah o Appovi pametni uri. Pride nekoč prihodnje leto, ostaja vse, kar vemo. WatchKit, ki bo namenjen razvijalcem, da bodo lahko pripravili aplikacije zanjo, bo izšel novembra.