Danes prihajata iPad mini 3 in iPad Air 2

Primož Resman

16. okt 2014 ob 08:52:23

Applu se je zgodila neobičajna napaka, da so nekoliko prezgodaj na spletni strani objavili popravljena navodila za uporabo iOS 8, kjer so uporabili še nepredstavljeni napravi. Že dan pred predstavitvijo so tako razkrili nova iPada, iPad mini 3 in iPad Air 2. Žal smo izvedeli le malo, zelo verjetno je, da bosta novinca uporabljala čitalec prstnih odtisov TouchID v gumbu pod zaslonom, povsem verjetno pa je še, da bomo na prireditvi videli iOS 8.1, saj je bil v navodilih za uporabo večkrat omenjen.

Omeniti velja, da naj bi iPad Air 2 podpiral rafalsko fotografiranje, torej zajem večjega števila slik v kratkem času. Slike pokažejo, da sprememb v zasnovi tablic ni, Air 2 je bolj ali manj enak lanskemu predhodniku, medtem ko 3. generacija iPad Mini prav tako izgleda enako, kot prvi dve generaciji. Veliko vprašanje je seveda uporabljen procesor, kjer se špekulira, da bi z 20 nm procesom izdelave lahko spet videli grafično zmogljivejši čip, kot v iPhonu, torej Apple A8X. Vprašanje je tudi kaj to pomeni za iPad Mini. Lanska izdaja je bila strojno praktično identična iPad Air, razen manjše diagonale, kar je bilo za Apple pravzaprav nekoliko nepričakovano.

A vse to bomo izvedeli že danes zvečer. Poleg omenjenega para novih iPadov in kot kaže iOS 8.1 bomo ob sedmih zvečer najverjetneje videli še OS X Yosemite, ki se bo odlično povezoval z iOS 8.1 in osvežene iMace, ki bodo najverjetneje uporabljali zaslon Retina z ločljivostjo 5120 x 2880 pik (t.i. 5k), vsaj v primeru 27-palčnega modela. Najverjetneje enak LCD panel bo uporabljal tudi pred časom napovedan Dellov 27-palčni monitor, mogoče pa končno ugledamo še osvežene Applove zaslone. Zadnja osvežitev le-teh se je zgodila že pred tremi leti, ko so predstavili zaslone s povezavo Thunderbolt.