Amazon napovedal dostave z droni v "nekaj mesecih"

Dare Hriberšek

6. jun 2019 ob 22:36:22

Ameriški regulator za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je namreč Amazonu izdal potrebno dovoljenje za letenje s samodejnim plovilom nad poseljenimi območji. Certifikat se sicer uradno nanaša na raziskave in razvoj takih dostav ter tudi na s tem povezano urjenje človeških nadzornikov. Vse to bodo lahko počeli v nekaj vnaprej avtoriziranih območjih v ZDA, dovoljenje pa velja leto dni in ga je moč podaljšati. Podobnega je za območje zvezne države Virginija pred mesecem dni dobil tudi Google, čigar droni sicer že uspešno dostavljajo pakete na Finskem in v Avstraliji.

Kot je povedal eden od Amazonovih direktorjev na konferenci v Las Vegasu, bo dostavo opravljal dron s šestimi rotorji, dosegom 24 kilometrov in največjo nosilnostjo 2,3 kilograma. Plovilo zna s pomočjo vizualnih, termalnih in ultrazvočnih tipal zaznavati ovire, kot so ljudje, živali, meda celo vrvi za sušenje perila. Zasnovano je tako, da pri orientiranju v prostoru s pomočjo strojnega učenja upošteva več dejavnikov in tako bi denimo navodilo operaterja, ki bi vodilo v trčenje s kakim objektom, ki se je nenadoma pojavil na njegovi poti, preprosto preslišalo. Dostavo na mejno razdaljo svojega dosega bo tak dron opravil v približno tridesetih minutah.

Amazon se že leta trudi vzpostaviti tovrstne leteče dostave. Ustanovitelj Jeff Bezos jih je napovedal že leta 2013, a se doslej niso udejanjile, ključna težava pa je bilo pridobivanje uradnih dovoljenj. Poznavalci pravijo, da se utegne kmalu zatakniti še drugje, pri prebivalcih, ki jih bo hrup rotorjev za razliko od dostavnega tovornjaka precej bolj motil. A pri Amazonu odgovarjajo, da so mislili tudi na to in da so pogon letalnika zasnovali tako, da so visokfrekvenčni zvoki, torej tisti najbolj nadležni, zmanjšani na minimum.