Prvi posnetki Windows 9

Matej Huš

13. sep 2014 ob 08:44:45

Na internet so pricurljali posnetki nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema, ki ga provizorično imenujejo Windows 9 in naj bi v javno beta verzijo prilezel še to jesen (omenja se 30. september), do končne prihodnjo pomlad.

Nemški spletni strani WinFuture in ComputerBase sta objavili prve posnetke, kako bo videti uporabniško okolje v Windows 9. Kasneje je na splet ušel še videoposnetek uporabe novega operacijskega sistema, ki je pripet spodaj.

Verzija, ki jo opazujemo, je tako imenovani Technical Preview (interno gre za Windows 6.4 Build 9834; Windows 8.1 pa je interno Windows 6.3 Build 9600), ki naj bi bila javnosti dostopna konec meseca. Tako se sistem tudi uradno imenuje, saj za zdaj v njem ni nobene omembe Windows 9. Imena si pač v zadnjem trenutku domislijo v marketinškem oddelku - od tod izvira zaporedje Windows NT 3.1 (to je bila prva verzija!), NT 3.5, NT 3.51, NT 4.0, 2000, XP, Vista, 7, 8 in 8.1. Povsem mogoče je, da bo nova verzija preprosto Windows, saj je tudi Windows Phone postal preprosto Windows. Pri avtomobilih takšno poimenovanje deluje brez težav.

Nov operacijski sistem gumb start, ki si ga Microsoft po revoltu uporabnikov Windows 8 verjetno še lep čas ne bo upal odstraniti. Poleg gumba start najdemo gumb za iskanje, ki se je tja preselil iz ukinjene vrstice Charms. Kadar je Windows 9 nameščen na računalnik z na dotik občutljivim zaslonom, privzeto uporablja uporabniški vmesnik Metro, sicer pa se ta izključi. Dobrodošla novost so tudi navidezna namizja, ki so jih Linuxa vajeni uporabniki pogrešali, ter center za obvestila, ki ga poznamo iz mobilnih naprav. Windows 9 kombinira klasičen pogled z okni, ki smo ga pogrešali od časov Windows 7, in ploščice iz Windows 8. Rezultat je dejansko videti precej dobro.