Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Matej Huš

25. sep 2014 ob 18:49:16

Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene besede in poudarila, da končno ime prihajajoče verzije Windows sploh še ni znano. Pojavljale so se celo govorice, da bo sistem preprosto Windows brez oznake verzije. In res tudi v verzijah, ki so ušle na internet, za zdaj ni nikjer omenjena devetica.

Zanimivo pa je, da se to Microsoftu zgodi večkrat, tako da ni izključeno, da ne gre za kakšen premišljen PR-trik. Leta 2011 pred izidom Windows 8 se je Steve Ballmer zagovoril, da bo sistem s tem imenom izšel leta 2012, kar je služba za odnose z javnostmi hitro popravila in označila kot spodrsljaj, češ da ime in dobavljivost še nista znana. A čez eno leto je Windows 8 dejansko izšel s pričakovanim imenom in po časovnem načrtu.

Če gre verjeti zgodovini, torej v torek pričakujemo predogled in uradno napoved Windows 9.