Za otvoritev konference Build obilica novosti

Primož Resman

2. apr 2014 ob 22:00:29

Danes se je v San Franciscu začela tridnevna Microsoftova konferenca Build, že na otvoritveni predstavitvi pa smo videli obilico (pravzaprav večino) novosti. Če začnemo z dolgo pričakovanim in večkrat pobeglim posodobitvenim paketom za Windows 8.1. (t.i. Update 1), ta prihaja 8. aprila. Sprva smo slišali govorice, da prihaja že marca, kar je bilo, roko na srce, s konferenco Build v začetku aprila malo verjetno, čemur so sledile napovedi, da prihaja v aprilu. To se je izkazalo za resnično, a je bolj pomemben podatek, da bo Update 1 bolj prijazen uporabnikom na namizju, ki nimajo na dotik občutljivega zaslona - z računalnikom torej upravljajo prek tipkovnice in miške. Uporabniki bodo namreč imeli večji nadzor nad upravljanjem s ploščicami na štartnem zaslonu, kamor so dodane bližnjice za ponovni zagon in izklop računalnika. V t.i. Metro oz. Modern aplikacijah, ki se jih uporablja celozaslonsko, bo po novem mogoča uporabna opravilne vrstice, kamor bo iste aplikacije mogoče tudi pripeti. Pomembna je še novost, da se bo na računalnikih brez zaslona na dotik operacijski sistem samodejno zagnal na namizje namesto v štartni zaslon.

O vsem tem smo že govorili, medtem ko verjetno mnoge bralce bolj zanima, kaj se dogaja s klasičnim štartnim menijem. Veliko se je govorilo, da se bo v Windows 9 vrnil, nato je bilo rečeno, da se ne bo, vprašanj je bilo veliko, a imamo zdaj nanje odgovor. V Windows 8 in 8.1 še ne bodo spremenili osnovnega koncepta, v eni izmed kasnejših verzij (logično je pričakovati, da bo to Windows 9) pa lahko pričakujemo nekaj, kar je podobno klasičnemu štartnemu meniju. Pri Microsoftu so pokazali križanca med štartnim menijem iz Windows 7, kjer je polje za iskanje na dnu, tik ob gumbu štart, nad njim priljubljene, pogosto uporabljene aplikacije, medtem ko so desno od teh ploščice, ki jih poznamo s štartnega zaslona iz Windows 8. Gre za meni, saj se ne odpre čez cel zaslon, obenem pa je s ploščicami mogoče upravljati na enak način, kot na štartnem zaslonu v Windows 8. Najboljše obeh svetov torej. Obenem je demonstracija pokazala še poganjanje prej omenjenih Metro/Modern aplikacij v oknu na namizju, torej so potrdili prihod še druge težko pričakovane funkcionalnosti.

Na področju licenc za Windows 8.1 je prišlo do znatne spremembe, saj bodo le-te po novem za naprave, katerih diagonala zaslona meri manj kot 9 palcev, brezplačne. S tem Microsoft Windows 8.1 naredi bolj konkurenčen za vedno bolj popularne male tablične računalnike (iPad Mini in Nexus 7 sta npr. ena izmed uspešnejših modelov), ki postajajo ključen trg. Sprememba obenem pokrije še trg mobilnih telefonov, a bistvenih sprememb tukaj ne bo, vsaj dokler bo praktično ekskluzivni proizvajalec mobilnikov z Windows Phone Nokia. Zna pa ta sprememba prepričati katerega izmed drugih proizvajalcev, da poskusijo Microsoftov mobilni operacijski sistem.

Ko govorimo o Windows Phone, predstavljena je bila različica Windows Phone 8.1, ki s seboj prinaša lep nabor novosti. Pri Microsoftu so navdušeni nad Cortano, njihovim osebnim pomočnikom po vzoru Applovega Sirija. Kot se za modernega pomočnika spodobi se ta sproti uči navad uporabnika glede na iskalna gesla, glede na obiskane lokacije, zmore glasovne ukaze, shranjevanje sestankov v koledar, upravljanje z glasbo, itd. Gre torej za Microsoftovo stopanje v korak s časom. Zanimiva sposobnost je, da se dobro obnese z zaporednimi vprašanji, torej npr. 'koliko je ura v Ljubljani', nakar vprašanje 'koliko je to v Fahrenheitih' razume kot pretvorbo prej podane temperature. Sprva bo na voljo v ZDA, prvi državi na seznamu za širitev pa sta Kitajska in Velika Britanija.

Pričakovano Windows Phone 8.1 prinese t.i. Action Center, ki je spet Microsoftovo stopanje v korak s konkurenco - gre za upravljanje z opozorili, do katerega se dostopa s potegom statusne vrstice navzdol, podobno kot na Androidu in iOS. Med manjšimi posodobitvami so še tipkanje z vlečenjem po tipkovnici, po vzoru tipkovnice Swype, pretvarjanje običajnega glasovnega klica v videoklic prek njihove storitve Skype, samodejno deljenje gesla za domače brezžično omrežje s prijatelji (podrobnosti o slednjem so še skope), se samodejno prijavi v odprta brezžična omrežja, ki zahtevajo potrditev prek brskalnika (Telemach-WIFI), zanimiva novost pa je še možnost uporabe ozadij na domačem zaslonu. Brez skrbi, ta ne bodo praktično nevidna zaradi ploščic na zaslonu, saj bodo te prosojne in se bodo tako tudi same odele v barve ozadja. Posodbitev bo na voljo v prihajajočih mesecih.

Z uvodne predstavitve velja omeniti še, da je mogoče razviti aplikacije, ki v enotni obliki tečejo na mobilnih telefonih z Windows Phone 8.1, na tabličnih in običajnih osebnih računalnikih z Windows 8.1 ter na Xbox One. Obenem se za tablične računalnike pripravlja še nekoliko prenovljena izdaja paketa Office, ki bo bistveno bolj prijazen uporabi s prsti prek na dotik občutljivega zaslona.