Windows 9 že aprila prihodnje leto?

Matej Huš

12. jan 2014 ob 21:08:21

Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

Kakorkoli že, več pozornosti bo aprila deležen Windows 9, ki naj bi ga Microsoft napovedal za april 2015. Na začetku razočaranje: takrat ne bo nobenega prototipa, ker delujoče verzije še ni. Razvoj naj bi se začel šele konec aprila letos, do tedaj pa Microsoft predvsem preudarja, kaj in kako bodo vključili vanj. Znano je, da bo imel nov Metro 2.0, ki bo poizkusil pridobiti več naklonjenosti kakor Metro v Windows 8. Mogoče, ampak res samo mogoče, bo prinesel delujoč meni start, ki ga je Windows 8 brez milosti odstranil, pa uporabniki tega niso dobro sprejeli. Spomnimo samo, kako je bila vrnitev gumba start ena najpomembnejših tem v Windows 8.1, a na koncu realizacija ni bila po godu večine.

Windows 9 bo izšel po hitrem postopku, saj se bo sprehodil skozi tri večje predverzije (neke vrste bete). Microsoft namreč bolj od tega, kaj želi z Windows 9 narediti, pazi na to, česa ne želi. Ne želi ponoviti napake z Windows XP. Ta je bil tako dober in toliko časa najnovejši sistem (od 2001 do 2007), da Vista nikoli ni imela možnosti proti njemu. Windows 7 je bil razmeroma toplo sprejet, Windows 8 pa je spet prava katastrofa. Revolucija namesto evolucije v uporabniškem vmesniku je povzročila velik revolt uporabnikov, tržni delež pa je še vedno sramotno majhen (in nižji celo od prastarega Windows XP). Vprašanje je torej - zakaj vsaka druga izdaja spodleti (Windows Me, Vista, 8) in kaj bo z Windows 9?