Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Matej Huš

14. jan 2013 ob 19:13:56

Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic na sekundo (seveda progresivno in ne prepleteno), zaradi svoje ločljivosti pa je zakodiran v štiri MPEG-4 tokove (stream). Vse skupaj pobere 40 Mb/s, tako da za spremljanje prek satelita potrebujemo ustrezen sprejemnik in seveda televizor.

Žal to še ne pomeni, da bomo lahko gledali filme v ločljivosti 4K. Razlog je preprost - ker jih skorajda ni. Namesto tega bo kanal oddajal razne preizkusne posnetke, demo vsebine, promocijske videe in podobno. Širši razmah novega standarda pa pričakujemo v letu 2015.

Program najdemo na satelitu Eutelsat 10A, ki ima inklinacijo 10° vzhodno, na frekvenci 11304 MHz.