Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Matej Huš

1. sep 2014 ob 22:15:59

Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov v Evropi že pred leti, ki so se končali z 1,4-milijardno globo za Microsoft, izdajo Windows XP N brez integriranega Windows Media Playerja ter razkritjem nekaterih specifikacij, ki so konkurenci omogočile pripravo aplikacij za Windows. Problem z integracijo Internet Explorerja pa so rešili s pojavnim oknom, ki ponudi namestitev konkurenčnih brskalnikov. Poleg tega Kitajska Microsoftu očita skrivanje podatkov o prodaji Windows in Office na kitajskem trgu.

Iz neznanih razlogov se je Kitajska lotila teh problemov z zaostankom, a zato niso nič manj odločni. Ker po njihovem mnenju Microsoft ne sodeluje, je podjetje sedaj dobilo 20 dni časa, da se pisno odzove na vprašanja glede Windows in Office. Zelo zanimivo pa je, da so se preiskave proti zahodnim podjetjem - Microsoftova je le ena izmed devetih, ki jih je SAIC sprožil letos - začele takoj za tem, ko so ZDA uradno obtožile pet kitajskih vojakov vdiranja v ameriške sisteme.