Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

Matej Huš

1. avg 2014 ob 09:44:24

Ta teden je več kot sto kitajskih uradnikov preiskalo Microsoftove prostore v Pekingu, Šanghaju, Čengduju in Guangdžouju, kjer so iskali dokaze o kršitvah protimonopolne zakonodaje, ki jih očitajo Microsoftu. Kitajski SAIC (Državni urad za industrijo in trgovino) je potrdil, da je približno sto njihovih zaposlenih nenapovedano obiskalo Microsoftove pisarne in preverjalo varnostne funkcionalnosti v Microsoftovi programski opremi in prodajo programske opreme v paketih. Kitajci so zasegli nekaj računalnikov in prekopirali interno komunikacijo ter finančne podatke. Microsoft je v kratki izjavi dejal, da bodo sodelovali s kitajskimi organi, niso pa razkrili, kaj točno jim očitajo.

Na kitajskem se nezaupanje do tuje programske opreme in preiskave tujih podjetij v zadnjem času krepijo. K temu je gotovo pripomoglo razkritje, da NSA prisluškuje po celem svetu, odnose pa dodatno kvarijo ameriški očitki o kitajskih internetnih vdorih in protinapadi. V sporu je Kitajska maja letos prepovedala uporabo Windows v njihovem javnem sektorju, domnevno zaradi varnostnih pomislekov, ZDA pa so uradno obtožile pet kitajskih častnikov vdorov. Microsoft se pripravlja na izid konzole Xbox One na Kitajskem, kar se bo zgodilo septembra, če ne bo kakšnih zapletov.

Microsoft se je v težavah znašel že lani, ko je ameriško pravosodje začelo preiskavo zaradi domnevnega podkupovanja na Kitajskem (in v nekaj drugih državah), s čimer naj bi si zagotovili posle z javnim sektorjem. Microsoft je incident preiskal tudi interno in pri tem nepravilnosti niso odkrili, medtem ko postopek pred pravosodjem še teče.

Zadnje preiskave SAIC naj bi bile povezane s programsko opremo Windows in Office, pri kateri naj bi Microsoft zlorabljal monopolni položaj. Neuradno iz ZDA letijo očitki, da Kitajska svoj šest let star protimonopolni zakon zlorablja za neupravičeno oviranje ameriške konkurence.