Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

Matej Huš

23. maj 2017 ob 22:38:34

Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo eno prvih podjetij, ki bo ponujalo računalnike s to verzijo Windows.

Spomnimo, da je Kitajska pred tremi leti prepovedala uporabo Windows 8 v javnem sektorju, pri čemer povsem jasnih razlogov niso nikoli navedli. Ni pa bilo težko uganiti, da mu niso zaupali.