Francoski sindikati omejujejo elektronska sporočila izven delovnega časa

Matej Huš

11. apr 2014 ob 15:49:04

Francoski sindikati so z delodajalci sklenili nov zavezujoč dogovor (in ne zakon, kot ponekod napak piše), ki velja za 250.000 zaposlenih v IT in svetovalnem sektorju (podpisala sta ga njuna sindikata CFDT in CGC), za katere ne velja trenutni standardni 35-urni delovni teden v Franciji. To pomeni, da novi dogovor velja za manjši del zaposlenih, a precej prahu je dvignil zaradi določbe, da morajo delodajalci zaposlene pustiti v popoldanskem času pri miru - in to vključuje tudi elektronsko pošto na pametnih telefonih.

Francozi so leta 1999 uzakonili 35-urni delovnik, Hollandova vlada pa je v zadnjem mandatu znižala upokojitveno starost za dve leti. Zdajšnja novost delavcem nalaga, da se po izteku delovnega česa ne odzivajo na elektronsko pošto ali telefonske klice iz podjetja niti da se ne čutijo obvezane to storiti. V medijih so to poenostavili na dejstvo, da po 18. uri zaposleni ne smejo več pošiljati službene elektronske pošte, a resnica je malce bolj zapletena. Dogovor tudi ne zajema vseh članov sindikata, ampak le tiste, ki so plačani po urah - zato ne 900.000, ampak zgolj 200.000-250.000 - za katere tudi ne velja redna omejitev 35 ur tedensko.

Nov dogovor delavcem zagotavlja pravico do vsaj 11-urne odklopljenosti od dela (najdaljši zakonsko dovoljeni delovnik v Franciji znaša 13 ur dnevno), če delajo tisti dan do zgornjega dovoljenega maksimuma. Sicer pa velja, da naj po odhodu z delovnega mesta delavci pustijo službene skrbi v službi. In to vključuje tudi e-pošto ter službene klice.

Nekaj podobnega je že pred leti uvedel Volkswagen, in to zelo uspešno. Po zaključku delovnega časa izključijo strežnike za elekronsko pošto in jih vnovič vključijo naslednji dan zgodaj zjutraj. Izjeme so dopustne, a precej redko in z dobro utemeljitvijo. Rezultati so zelo dobri.