Facebook dobil možnost brisanja poslanih sporočil

Matej Huš

5. feb 2019 ob 21:10:45

Aprila lani je uporabnike Facebooka razburila novica, da nekaterim Facebook omogoča retroaktivno brisanje poslanih sporočil, ki izginejo it poštnega predala prejemnika, medtem ko večina te možnosti nima. Tedaj smo ugotavljali, da je to že od vsaj od leta 2010 lahko počel ustanovitelj Mark Zuckerberg. Facebook se je tedaj odzval z zagotovilom, da bodo kmalu lahko to počeli vsi.

Sedaj smo temu bliže. Facebook je dobil možnost brisanja poslanih sporočil (unsend), tako da izginejo vsem prejemnikom. Možnost je na voljo 10 minut po pošiljanju, saj Facebook trdi, da je namenjena popravljanju tiskarskih napak ali preklicu ravno poslanih sporočil, kadar so bila poslana po pomoti ali nepremišljeno, ne pa potvarjanju zgodovine. Storitev je na voljo za uporabnike Messengerja na Androidu ali iOS.

Prejemniki bodo še vedno videli, da je bilo sporočilo izbrisano, ne bodo pa videli vsebine. Prav tako bo sporočilo nekaj časa ostalo na Facebookovih strežnikih, saj bodo ljudje tudi izbrisana sporočila prijavili kot neprimerna. Facebook upa, da bodo ljudje zaradi nove funkcije imeli bolj odkrite pogovore.