Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Matej Huš

7. avg 2014 ob 11:31:59

Avstrijski aktivist Max Schrems, ki ga poznamo tudi kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, je na Gospodarskem sodišču na Dunaju vložil skupinsko tožbo zoper Facebook. V tožbi (izjava za javnost), ki se ji je do sedaj pridružilo že več kot 10.000 uporabnikov Facebooka, terja odškodnino 500 evrov na vsakega sodelujočega v tožbi.

Hkrati vabi k tožbi čim več uporabnikov Facebooka, ki se ji lahko pridružijo z izpolnitvijo spletnega obrazca. Tožba je uperjena zoper irsko podružnico, zato lahko k njej pristopijo vsi, ki ne prebivajo v ZDA ali Kanadi, in so torej ob registraciji pogodbo sklenili s Facebookom Ireland. To predstavlja okrog 82 odstotkov vseh uporabnikov Facebooka.

Schrems Facebook očita številne kršitve zakonodaje. Med drugim naj sploh ne bi pridobil poučenega soglasja uporabnikov za rabo njihovih osebnih podatkov, njegova politika ravnanja z osebnimi podatki naj bi bila nezakonita. Problematično je še sledenje uporabnikom tudi pri brskanju po spletu izven Facebooka, za kar so uporabljali piškotke in gumbe Like (Všeč mi je) na drugih straneh. Nadaljnji očitki letijo na Graph Search, ki se mu ni mogoče izogniti (opt-out), odtekanje podatkov s Facebooka k aplikacijam tretjih avtorjev ter sodelovanje z NSA. Zaradi sodelovanja z NSA Schrems Facebook že toži tudi na Irskem.

Schrems je že več let aktiven kritik Facebooka. Med drugim je uspel doseči, da mu je Facebook poslal vse podatke, ki jih hrani o njem - prejel je 1200 strani! Hkrati je bil tudi gonilna evropska sila pri ukinitvi avtomatičnega prepoznavanja obrazov, ki jo je od Facebooka izsilil irski informacijski pooblaščenec. Preostanek njegove pritožba pa Irska trmasto zavlačuje, zato je Schrems to početje že primerjal z ruskimi organi, ne pa evropskimi.

Avstrijska zakonodaja (podobno kot slovenska) ne dovoljuje skupinskih tožb po ameriškem zgledu. Lahko pa domnevni oškodovanci aktivno pristopijo in dovolijo tretji osebi, da tudi v njihovem imenu toži in uveljavlja odškodninski zahtevek. To izvaja tudi Schremsovo podjetje, ki pravi, da je pridružitev tožbi popolnoma brezplačna, v primeru ugodnega rezultata pa si bodo vzeli 20 odstotkov za stroške. Schrems poudarja, da namen tožbe ni finančna korist, zato so zahtevali sorazmerno nizko odškodnino, ampak predvsem opozoriti na kršitve zakonodaje in doseči njihovo odpravo. Schrems sam ne bo prejel niti centa, zagotavlja.