Apple naj bi imel s Kitajsko sklenjen skrivni dogovor

Jurij Kristan

12. dec 2021 ob 21:37:47

The Information je objavil reportažo (plačljiv vir, alternativa), v kateri trdi, da je Tim Cook pred petimi leti s kitajskimi državnimi organi sklenil skrivni sporazum, po katerem je v zameno za krepke Applove naložbe v višini 275 milijard dolarjev in razne druge malenkosti na svojo stran pridobil tamkajšnje regulatorje, da podjetja niso obremenjevali z omejitvami, ki so jih trpela mnoga druga tuja podjetja.

Za tuja podjetja je Kitajska izziv posebne sorte: po eni strani predstavlja ogromen trg in proizvodne kapacitete, toda po drugi se v sodelovanje nenehno vtika dolga roka muhastih oblasti, ki imajo za tujce prav posebne zahteve. Za ameriška podjetja je dodatno kočljiva trgovinska vojna, v katero je državi zapletel Donald Trump. Toda eden od velikanov se na videz čerem zelo uspešno izogiba: Apple, ki je oktobra, po slabih šestih letih, celo zopet postal največja znamka pametnih telefonov na Kitajskem. Zdaj so pri mediju The Information objavili, da naj bi za to obstajal zelo konkreten razlog: sporazum, ki naj bi ga Tim Cook podpisal s predstavniki kitajske državne agencije za razvoj. Do njega naj bi prišlo maja 2016 ob Cookovem obisku Kitajske, veljal pa naj bi za obdobje petih let, z možnostjo enoletnega podaljšanja do maja 2022.

Vzrok za Cookov obisk in posledično sklenitev sporazuma naj bi bil velik pritisk kitajskih organov na tamkajšnje poslovanje podjetja sredi prejšnjega desetletja. V zameno za odpravo nagajanja naj bi Apple obljubil, da bo izdatno vlagal v kitajsko industrijo, in sicer v razvoj proizvodnih zmogljivosti, raziskave ter usposabljanje kadra; obenem bo pri pridobivanju komponent za naprave dajal prednost kitajskim proizvajalcem, tesneje sodeloval s kitajskimi univerzami in podjetji za razvoj programja ter vlagal v lokalne projekte izrabe obnovljivih virov energije. Višina vložka naj bi znašala okoli 275 milijard dolarjev, kar naj bi v Cupertinu tudi večinsko izpolnili in v zameno dejansko dobili manj polen pod noge kot konkurenčna tuja podjetja - tako so na primer lahko obdržali šifrirne ključe za vsebino iClouda kitajskih uporabnikov, čeprav se strežniki nahajajo na Kitajskem in so v rokah državnega podjetja.

Poudariti je treba, da ne gre za karkoli ilegalnega, je pa pomenljivo, da je sporazum tajen. Omenjeni vložek sicer ni bil edina reč, kjer je šel Apple v zadnjih letih na roko Kitajcem, saj smo bili priče tudi umikanju aplikacij in zasebnostnih funkcij. Bržkone najbolj bizaren ukrep pa je bil umetno povečanje otokov otočja Senkaku, ki si ga lastita tako Kitajska kot Japonska, v aplikaciji Maps, menda na ukaz kitajskih organov. Ti so sicer skozi tamkajšnje državne medije reportažo že označili za "nesmiselno povzročanje nemira" in "manifestacijo sinofobije". Postranska zanimivost v poročilu pa je med drugim tudi ta, naj bi bil Tim Cook pri tovrstnem pogajanju tako učinkovit, da je Applov vodstveni kader zelo strah, kakšna bo prihodnost, ko bo možakar odšel.