Foxconn pripravljen na uvedbo robotov

Matej Huš

8. jul 2014 ob 19:58:38

Napovedi, da bo Foxconn začel uporabljati robote v svojem proizvodnem postopku, se bodo začele uresničevati. Preizkusna faza se bliža koncu, zatem pa bodo namestili približno 10.000 robotov.

Foxconn je največji delodajalec na Kitajskem, ki daje kruh več kot milijonu zaposlenih, in največji proizvajalec elektronike na svetu, ki ga uporabljajo vsi največji, začenši z Applom. V preteklosti je bil tarča očitkov o nehumanih razmerah v proizvodnih halah, zato bo večja uporaba robotov dobrodošla sprememba.

Kot poroča kitajska stran IT Home, bodo kmalu vpeljali 10.000 robotov, ki bodo najprej uporabni v proizvodnji izdelkov za Apple. Vsak izmed robotov bo stal 20.000-25.000 dolarjev. Pri vpeljali tehnologije robotov Foxconn sodeluje tako z Googlom kakor tudi z Applom, ki je sodeč po finančnem poročilu vložil več kot 10 milijard dolarjev v napredno tehnologijo v dobavni verigi, kamor lahko uvrstimo tudi robote. Apple je že najavil, da bodo proizvodni postopek baterij za iPhone v celoti avtomatizirali.

Kakorkoli že, vsaj v bližnji prihodnosti bodo ljudje ostali motor Foxconnove proizvodnje, saj so eno izmed redkih podjetij, ki lahko dobavljajo tako ogromne količine izdelkov, kot jih potrebuje Apple. V pričakovanju začetka izdelave naslednjega iPhona naj bi Foxconn zaposlil novih 100.000 ljudi.