Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Matej Huš

14. jun 2021 ob 22:03:32

Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za katere nihče ne jamči oziroma nimajo opravljenih ustreznih testov in pridobljenih certifikatov. To se je že zgodilo leta 2011, ko je cunami na Japonskem povzročil prekinitev nekaterih dobavnih verig in pomanjkanje ponudbe. Proizvajalci so si tedaj na vse kriplje prizadevali pridobiti čipe, tudi od manj znanih in preverjenih virov, zato so v dobavne verige vdrli tudi ponarejeni čipi. Ti so lahko na prvi pogled in po osnovnih specifikacijah zadovoljivi, a nimajo jamstev in se lahko hitro pokvarijo.