V Boeingu bodo robote zamenjali ljudje

Matej Huš

17. nov 2019 ob 13:12:33

Običajno beremo, kako bodo v prihodnosti čedalje več dela v proizvodnji opravljali roboti, ki bodo zaposlenim prevzemali službe, a prehod ni gladek. Boeing je po štirih letih preizkušanja robotov pri proizvodnji trupa za letala 777 in 777X ugotovil, da preprosto niso dorasli ljudem. Boeingov tiskovni predstavnik je dejal, da so pred poletjem začeli ponovno uvajati ljudi in da bo prehod na novi režim dokončan zaključen še letos.

V Boeingu so poudarili, da se je pristop z ljudmi izkazal za zanesljivejšega, ki terja manj popravljanja in ponavljanja v primerjavi z delom robotov. Boeing je bil za proizvodnjo trupa uvedel tehnologijo FAUB (Fuselage Automated Upright Build). Pri klasični proizvodnji trupa so najprej izdelali spodnji del trupa, medtem ko je bil obrnjen na glavo, nato pa so ga postavili v pravilno orientacijo in dokončali še zgornji del. V novem postopku pa so roboti panelne plošče, ki sestavljajo trup, držali pokonci, nato pa so jih navrtali in pričvrstili skupaj. Trup je bil ves čas v pokončnem položaju. Celoten trup drži skušaj več 60 tisoč vijakov, matic in zakovic.

Tehnologijo, kjer štirje roboti sočasno pričvrščujejo panelne plošče (paroma zgoraj in spodaj, kjer je vsakokrat en robot na zunanji in en robot na notranji strani), je Boeing začel uvajati leta 2015. Toda že kmalu se je izkazalo, da roboti niso dovolj natančni, saj so bili izdelki pogosto poškodovani in so potrebovali dodatna zaključna dela, ki so jih morali opraviti ljudje. Medtem ko so se inženirji hudovali, so vodilni zatrjevali, da bo sistem z nekaj izboljšavami dobro deloval. To se ni zgodilo in sedaj je tudi vodstvo obupalo.

FAUB bo ostal, le da ga bodo izvajali ljudje. Pri proizvodnji ostali delov letala bo Boeing še vedno uporabljal robote, medtem ko bodo trup (razen srednjega dela ob krilih, ki ima od nekdaj drugačen postopek) sedaj zlagali ljudje. Luknje bodo še vedno vrtali roboti (sistem flex tracks), a jih bodo zakovičevali ljudje.