Prodaja robotov rekordno raste

Matej Huš

30. maj 2022 ob 23:25:28

V prvem letošnjem četrtletju se je prodalo 40 odstotkov več robotov kot leto pred tem, kar predstavlja največjo prodajo doslej. Že lani je trg robotov zrasel za 21 odstotkov, trend pa se še nadaljuje. Podjetja se na robote zanašajo, da bi ublažila posledice pomanjkanja delavcev, tako da je trg robotov vreden že 1,6 milijarde dolarjev.

V ZDA je bilo marca 11,5 milijona prostih delovnih mest, kar je rekordna vrednost. Strokovnjak opozarjajo, da bi se zaradi kopice okoliščin pomanjkanje delavcev lahko vleklo še več let, podjetja pa pomanjkanje občutijo že sedaj. Zaradi tega se obračajo na robote, ki so napredovali že do te mere, da lahko številna opravila v proizvodnji avtomatizirajo. Če so bili v preteklosti roboti predragi in prekompleksni za uvedbo, se to spreminja, pojasnjuje direktor podjetja Fanuc America Michael Cicco.

Do leta 2021 je trg robotov stagniral, lani pa se je začela hitra rast. Razlogov je več, med njimi pa so pritisk na plače, odsotnosti z dela zaradi covida, povečanje povpraševanja in splošna sprememba odnosa do robotov. Doslej so robote v glavnem uporabljali v avtomobilski industriji, a se tudi to spreminja. Še leta 2017 so proizvajalci avtomobilov pokupili 71 odstotkov robotov, lani so jih le še 42 odstotkov. Uporabljajo jih tudi v drugih branžah, denimo v proizvodnji hrane, zdravil in potrošnih dobrin. To pa lahko ima tudi negativne vplive na trg dela, pojasnjuje profesor ekonomije z MIT-a Daron Acemoglu: povečana uporaba robotov lahko povzroči presežno ponudbo dela, kar bo znižalo plače, če se ne bodo delavci iz proizvodnje uspeli zaposliti drugod. Pomanjkanje delavcev, ki smo mu priče, ne bo trajalo večno in če bo robotizacija zelo hitra, se gospodarstvo ne bo moglo prilagoditi in absorbirati po novem brezposelnih ljudi.