Na Zahodnem Balkanu odpadli stroški gostovanja

Matej Huš

1. jul 2021 ob 16:47:44

Danes se je začel uporabljati dogovor, ki so ga države z Zahodnega Balkana podpisale aprila 2019 in predvideva vzpostavitev enotnega območja, kjer ni stroškov gostovanja. Uporabniki mobilnih storitev iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanija in Kosova bodo lahko medsebojno gostovali brez dodatnih stroškov. S tem se na Zahodnem Balkanu vzpostavlja režim, kakršnega je EU vzpostavila že pred leti. Uporabniki iz EU na Zahodnem Balkanu še vedno gostujejo po visokih tarifah, a pričakovati je, da se bo v prihodnosti tudi to odpravilo. Prvi osnutek sporazuma naj bi bil pripravljen do konca leta.

Režim, ki se je vzpostavil na Zahodnem Balkanu, uporablja podobne varovalke kot v EU. Uporabniki ne morejo stalno uporabljati tuje kartice v omrežju. Omejitev so postavili na štiri mesece, potem pa bo gostovanja konec. Prav tako v tujih državah ne bo nujno na voljo ves podatkovni prenos, kot ga vključuje paket v domačem omrežju. Srbski Telenor je pojasnil, da je to odvisno od konkretnega paketa. V okviru dovoljenih količin (prenosa podatkov, klicev in sporočil) pa bo uporaba stala enako kot v domači državi.

V praksi to za prebivalce EU pomeni, da sicer ne morejo gostovati brez stroškov, zadostuje pa pri potepu po teh državah kupiti eno samo kartico SIM v eni državi.