Mobilne meje so padle

Matej Huš

15. jun 2017 ob 08:40:33

Danes je pomemben dan, saj so vsaj simbolično padle mobilne meje v Evropi. Danes je začel veljati princip Gostuj kakor doma (RLAH), s čimer se v EU/EEA (vse države EU in Islandija, Liechtenstein in Norveška) izenačuje cena mobilnih storitev v gostovanju s tistimi, ki veljajo v domačem omrežju. Poenostavljeno povedano, če gremo v drugo državo EU bomo za mobilne storitve plačali popolnoma enako, kot če bi bili doma. To vključuje tudi morebitne zakupljene količine. Če imamo doma neomejene klice in sporočila v slovenska omrežja, jih imamo tudi iz tujine (v slovenska!). Toda nekaj pasti vseeno ostaja.

Prva pomembna opomba se nanaša na prenos podatkov, kjer so si operaterji izborili izjemo. Četudi nam paket na primer ponuja 8 GB prenosa podatkov v domačem omrežju, v tujini ne bomo nujno deležni vseh 8 GB. Količina, ki so jo operaterji dolžni ponuditi, se izračuna po formuli: 2 x mesečna naročnina v evrih brez DDV / regulirana veleprodajna cena za GB. Slednja trenutno znaša 7,7 evra brez DDV in se bo do leta 2022 znižala na 2,5 evra brez DDV na GB. Porabo nad to mejo lahko operaterji zaračunajo po tej veleprodajni ceni z intervalom 1 kB. Vsi tega ne bodo storili. Recimo za A1 in Telekom si lahko pogledamo, kateri paketi bodo v tujini ponujali ves prenos podatkov kakor doma.

Naslednja pomembna opomba, ki v resnici niti ni past, je pa treba nanjo vseeno paziti, je definicija EU/EEA. Sem ne sodijo Švica, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Albanija, Kosovo, Belorusija, Ukrajina in Rusija. V teh državah so cene še vedno precej zasoljene. Prav tako ni znano, kaj se bo čez dve leti zgodilo z Veliko Britanijo.

Nadalje je treba paziti, da gostuj kakor doma pomeni točno to. Vse cene so enake. Klici v tuja omrežja iz domačega ostajajo precej dragi. Minuta klica v Avstrijo stane pri A1 in Mobitelu 0,49 evra, kar ni poceni.

S tem pa pridemo tudi do naslednje omejitve, in sicer poštene rabe. Operaterji so si izposlovali varovalko, ki omejuje gostovanje. S tem se preprečuje zloraba, da bi nekdo v poceni državi članici EU kupil naročnino ali predplačniški paket, potem pa ga trajno uporabljal drugje. Če imate slovensko številko, ne morete trajno živeti v tujini. V takem primeru so namreč operaterji upravičeni zaračunati pribitke za nepošteno rabo, ki znašajo 0,03904 evra za minuto odhodnega klica, 0,0132 evra za minuto dohodnega klica, 00122 evra za poslano sporočilo in 9,394 evra za gigabajt prenesenih podatkov (cene vključujejo slovenski DDV). Operaterji temu pravijo, da moramo izkazati trajne vezi z domovino. A1 pojasnjuje, da bo spremljal porabo in v primeru odstopanj po štirih mesecih stranko lahko opozoril, naj predloži dokaze o obstoju trajnih vezi s Slovenijo.