NASA prenesla podatke z ISS s 50 Mb/s

Matej Huš

9. jun 2014 ob 16:14:39

NASA je prejšnji teden uspešno izvedla najhitrejši prenos podatkov z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo. V obliki videoposnetka v visoki ločljivosti so z laserskim načinom komunikacije prenesli 175 Mb podatkov s povprečno hitrostjo 50 Mb/s, kar je bistveno hitreje od dosedanjih povezav z ISS.

Spomnimo, da so aprila na ISS poslali modul OPALS (optical payload for lasercomm science), ki je namenjen prenosu podatkov. Sprejemal jih je Optical Communications Telescope Laboratory v Kaliforniji (OCTL), v katerega so z ISS namerili laserski žarek, ko je bila ISS nad obzorjem glede na OCTL.

Trenutne komunikacije uporabljajo laserski del EM-spektra, ki ima sicer lepo lastnost, da ne potrebuje natančnega usmerjanja, a po drugi strani jakost signala zato pada s kvadratom razdalja, ker postavlja omejitve pri prenosu podatkov. Laserski sistemi lahko to težavo premostijo, a po drugi strani terjajo natančno usmerjanje, saj ISS kroži s hitrostjo 28.000 km/h. OCTL je imel zato poseben svetilnik (beacon), ki ga je ISS sledila in namerila z laserjem valovne dolžine 1500 nm in moči 2,5 W. V 148 sekundah so prenesli podatke z največjo hitrostjo 50 Mb/s. To pomeni, da so v 3,5 sekundah prenesli toliko, kolikor sicer prenašajo 10 minut.