Prvi telefon s Tizenom: Samsung Z

Matej Huš

3. jun 2014 ob 11:10:13

Velika večina Samsungovih pametnih telefonov teče na Googlovem Androidu, ne pa vsi. Že lani so obljubljali telefon, ki ga bo poganjal operacijski sistem Tizen, ki je letos pozimi dobil oprijemljivejše specifikacije. Sedaj je Samsung Z kot prvi telefon s Tizenom tu, so sporočili iz Samsunga.

V notranjosti se ne skriva nič, česar ne bi bili že videli. Procesor s frekvenco 2,3 GHz ima štiri jedra, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora (razširitev z microSD-kartico), kamero z osmimi milijoni točk in sprednjo z dvema ter baterijo s kapaciteto 2600 mAh. Za interakcijo skrbi zaslon z diagonalo 4,8 palca, ki zmore prikazati 1280 x 720 točk. Za sladokusce pa je tu še nekaj dodatne opreme: čitalnik prstnih odtisov, merilec srčnega utripa, LTE, NFC, IR in možnost ultravarčevanja z energijo. Precej podobno kot v Galaxyju S5, torej.

Čeprav ima Samsung ogromen uspeh z mobilnimi napravami, ki jih poganja Android, si slave ne želijo deliti z Googlom. Zato poleg družine Galaxy (Android) razvijajo tudi Ativ (naprave z Microsoftovim sistemom) in nekoč tudi Wave (z BadaOS), ki ga je nadomestil Tizen. Naprave s Tizenom nimajo imena družine - za zdaj imamo preprosto Samsung Z kot telefon, na katerem je povsem vse Samsungovo.

Samsung Z tako sodi v srednji razred pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da bo moral Zahod nanj še nekoliko počakati. Sprva prihaja le in izključno v Rusijo, širitev na druge trge pa bo morala počakati na čas, ko bodo ti pripravljeni. Nihče ne ve, kdaj bo to po Samsungovem mnenju. In zakaj bi kdo sploh želel Samsungov telefon, ki ne poganja Androida? Samsung tu navrže nekaj reklamnih stavkov o drugačnosti, a pravega odgovora še nimamo. Kakor ne poznamo niti cene in integracije Googlovih storitev (Gmail ipd.), ki jih bodo uporabniki v vsakem primeru želeli.