Prihaja prvi Samsungov telefon Tizen

Matej Huš

30. jan 2014 ob 16:20:04

Samsung je že lani napovedoval prve telefone na platformi Tizen, a iz vsega skupaj ni bilo nič. Letos pa bo, saj so jim na splet ušli posnetki prvega Tizena.

Tizen je naslednik Nokiinega MeeGoja, ki je neslavno propadel, a je potem dobil drugo priložnost pod okriljem Intela in Samsunga. Posnetki in informacije o novem Samsungu ZEQ9000 so ušli na internet na neki korejski strani. ZEQ9000 deluje kakor križanec med videzom Galaxyjem in uporabniškim vmesnikom Windows Phone. Imel naj bi 4,8-palčni zaslon (ločljivost 720p), štirijedrni 2,3 GHZ procesor Qualcomm Snapdragon 800, podatkov o drugih detajlih pa še ni. Če lahko sklepamo iz posnetkov, je uporabniški vmesnik na las podoben Windows Phone.

Uradna predstavitev se ima zgoditi 24. februarja, kar sovpada z barcelonskim sejmom Mobile World Congress, če verjamemo korejskim virom. Spet drugi pravijo, da je bil Tizen prestavljen, ker mora vmes Samsung pripraviti še Galaxy S5. Na Japonskem ga, zanimivo, še nekaj časa ne bo, ker so se odločili, da je trg premajhen za tri operacijske sisteme. Bo pa Tizen zagotovo prispel v Evropo to pomlad.