Samsungu ne bo uspel čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom

Matej Huš

14. mar 2017 ob 22:01:59

Ena izmed vidnih odlik prihajajočega Samsungovega pametnega telefona Galaxy S8 bo ogromen zaslon, ki bo pokrival skoraj celotno sprednjo stran. Samsung je želel tja stlačiti tudi čitalnik prstnih odtisov, ki je v S7 še vedno pod spodnjim gumbom na sprednji strani. Tehnologijo za neopazno vgradnjo čitalnika pod zaslon je razvijal Synpatics, a je v končni verziji telefona ne bo.

Razvoj Samsungovega Galaxyja S8 je namreč že bolj ali manj končan, telefon pa prehaja v proizvodnjo fazo. Medtem pa kalifornijski Synaptics še vedno ni uspel dokončati razvoja čitalnika pod zaslonom, tako da bi ta deloval dovolj zanesljivo. To bi bila precejšnja prednost, saj takega telefona še ni, a ga žal tudi še nekaj časa ne bo. Niti izdatne Samsungove finančne injekcije v Synpatics niso pomagale, da bi bila tehnologija pravočasno nared. Pa čeprav bo Galaxy S8 izšel mesec dni pozneje kot sedmica.

Sedaj ima Samsung manjši problem, ker dizajn telefona ne dovoljuje vgradnje gumba Home in klasičnega čitalnika prstnih odtisov na sprednjo stran telefona, saj tam preprosto ni prostora. To pomeni, da bodo gumb Home skupaj s čitalnikom vgradili na zadnjo stran telefon, poleg leče kamere. To pa ni ne elegantno ne novo.

Se pa zato v Samsungu bojijo, da bo čitalnik prstih odtisov pod zaslon uspel integrirati Apple in ga predstaviti v prihajajočem iPhonu 8, kar bi bila velika blamaža za Samsung. Apple je najel Authentec in ne Synaptics. Apple naj bi testiral tudi 3D kamero za prepoznavanje obrazov za namen avtentikacije, pravijo neuradni viri. Po drugi strani pa naj bi imel Samsung Galaxy S8 posebno programsko opremo za prepoznavanje obrazov in skener šarenice, ki bosta telefon odklenila v 0,01 sekunde. To naj bi bil tudi glavni način odklepanja, tako da neroden položaj čitalnika prstnih odtisov ne bo takšna tragedija.