Bi imeli telefon s šestimi kamerami?

Matej Huš

21. nov 2018 ob 08:54:47

Zdi se, da je s fotoaparati v telefonih podobno kakor z jedri v procesorjih. Ko so proizvajalci trčili ob omejitve fizike pri izboljševanju lastnosti posamičnih, so jih začeli na kup tlačiti več. Niso redki telefoni z dvema ali tremi kamerami, prihajajoči Samsungov Galaxy pa naj bi jih imel kar šest.

The Wall Street Journal poroča, da Samsung pripravlja štiri različice Galaxyja S10, med katerimi bo tudi 6,7-palčni velikan s šestimi kamerami in podporo 5G. Uradne predstavitve se lahko nadejamo za februar, izid pa bo verjetno počakal zagon vsaj kakšnega omrežja 5G. Ostale različice Galaxyja S10 bodo nekoliko skromnejše, saj bodo zasloni merili od 5,8 do 6,4 palca, imele pa bodo zgolj od tri do pet kamer. Samsung naj bi pripravljal še reverzno brezžično polnjenje (S10 bi tako lahko polnili druge naprave).

Da je Samsung verjetno sam malo pripomogel k razširitvi teh vesti, ni težko verjeti, saj se S9 in Note9 ne prodajata posebej spektakularno. Toda bistveno je vprašanje, ali res potrebujemo šest kamer. Navsezadnje že obstajajo telefoni s petimi - na primer V40. Seveda jih ne bo šest na eni strani, temveč je pričakovati, da bodo štiri zadaj in dve spredaj. Kaj bi torej počeli s štirimi kamerami? Uporabljali bi jih za različne razmere in za umetno inteligenco. LG-jev telefon ima na primer na zadnji strani kamere 12-MP f/1.5, a 16-MP f/1.9 super wide-angle in a 12-MP f/2.4, s čimer lahko poslikamo vse običajne prizore. Imamo tudi širše vidno polje, z umetno inteligenco pa lahko z ekstrapolacijo podatkov iz vseh treh leč dobimo ostrejšo sliko ali kakšen 3D-efekt.