Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Matej Huš

4. jan 2013 ob 13:55:12

Samsung je sicer poznan kot največji ponudnik androidnih telefonov, a podjetje ima tudi širše ambicije. Danes so potrdili govorice, ki so vztrajale zadnje dni; podjetje bo letos izdalo telefone na platformi Tizen.

Tizen je kakor Android v osnovi zgrajen na Linuxovem jedru, vsebuje pa še EFL (Enlightenment Foundation Libraries) in WebKit. Za Tizen skrbi Linux Foundation, upravlja pa ga Technical Steering Group, kjer sta glavna prav Samsung in Intel. Tizen je ostanek neslavno propadle Nokiinega MeeGoja, ki je dobil krušne starše v podobi Intela in Samsunga. Žal je Samsungova najava precej meglena, saj so povedali le, da bodo še letos izdali naprave s Tizenom. Povedali niso niti, koliko bo teh modelov (a zagotovo jih bo več), kaj bodo ponujali, okvirno koliko bodo stali in kdaj jih lahko pričakujemo.

Ker je Samsung največji proizvajalec telefonov z Androidom, kateremu Tizen neposredno konkurira, se zdi takšna napoved na prvi pogled nelogična. A to je le na prvi pogled. Analitiki pojasnjujejo, da je poteza pravzaprav logična. Samsung je ta hip obupno odvisen od Googla (več kot dve tretjini svojega prometa ustvari z mobilnimi telefoni, od tega največ androidnih), ki je skrbnik Androida, in huda odvisnost ni zdrava. Korist bo imel tudi Intel, saj bodo Tizen poganjali njegovi procesorji, tako da bo začel pridobivati tudi v tem segmentu, kjer je trenutno nesporen kralj ARM.

Tizen sicer ni prvi Samsungov korak vstran, saj so že leta 2009 izdali Bado, ki je namenjen nizkocenovnim mobilnim telefonom. Ni še znano, ali se bo Bado zlil s Tizenom ali ne. Bojda naj bi se to zgodilo. Včeraj pa je Canonical napovedal, da bodo do konca leta pripravili Ubuntu Linux OS za pametne telefone. V telefonih naj bi se začel pojavljati v začetku leta 2014.

Kaj to pomeni za prihodnost? Zelo, zelo pestra bo. Na eni strani se bosta borila titana Apple z iOS in Samsung ter ostala druščina z Androidom, za drobtinice pa se bodo borili RIM z blackberryji (zlasti nov BlackBerry 10 bo odločilen), Nokia in Microsoft z Windows Phone. Sedaj pa se morata nekam pozicionirati še Tizen in Ubuntu OS. In sodeč po raziskavah ima še slaba polovica uporabnikov nepametne mobilne telefone.