Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Matej Huš

1. feb 2014 ob 12:19:25

Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in vzdržuje razmeroma majhna skupina podjetij, tako da se je na tem področju vzpostavil de facto oligopol. Prvi korak k odpravi oligopola bo torej uporaba odprtih datotečnih formatov, s čimer bodo poenostavili sodelovanje med oddelki in s podjetji.

V nadaljevanju želijo doseči tudi, da bi mala in srednje velika podjetja z javnimi razpisi dobila večji delež pogodb z javnim sektorjem (leta 2010 šest odstotkov, lani 10 odstotkov, v prihodnosti še več). Temu služi tudi projekt CloudStore, kjer lahko javni sektor skupaj kupuje programsko opremo. Programska oprema niso le licence, ampak tudi vrsta storitev. Tak primer je bila obnova pogodbe o spletnem gostovanju, kjer jim je dotedanji ponudnik želel zaračunati štiri milijone funtov, manjše lokalno podjetja pa je na CloudStoru isto storitev ponudilo za 60.000 funtov - in jo dobilo.

CloudStore je dobra rešitev, prehod na OpenOffice pa je za zdaj še precej megleno napovedan. Niso razkrili niti časovnice prehoda niti katerih drugih oprijemljivih podatkov. Tako je povsem možno, da gre tudi za pogajalsko taktiko, kako Microsoft prisiliti v ugodnejše ponudbe, a tudi v tem primeru bodo nekaj prihranili.