BSA ukradla sliko za svojo oglasno kampanjo

Matej Huš

29. mar 2014 ob 15:28:41

BSA, ki se pravičniško bori proti piratstvu programske opreme in v svoji vnemi nemalokrat zelo optimistično oceni škodo ali svoj doprinos, si je privoščila veliko površnost, ko so sliko za svojo reklamno kampanjo preprosto - ukradli (če uporabimo običajno retoriko BSA).

Na Facebooku so eno izmed svojih akcij, ki ljudem omogoča zaslužiti nekaj denarja s prijavo rabe nelicenčne programske opreme, pospremili s fotografijo lonca zlatnikov. Težava je, da je to fotografijo posnel uporabnik strani Cakecentral in jo objavil v svojem spletnem albumu. Spletna stran TorrentFreak je to opazila in BSA poslala vprašanja, ali so za uporabo fotografije v kampanji pridobili ustrezna dovoljenja. Odgovora ni bilo, je pa fotografija čez slabo uro izginila s Facebookove strani, kar lahko štejemo kot implicitno priznanje nepravilnosti. Tudi sicer stran BSA na Facebooku ni najbolj uspešno marketinško orodje, saj je večina komentarjev do njihovih akcij neprizanesljiva.

Ali bo uporabnik bethasd, ki je avtor zlorabljene fotografije, zahteval finančno odškodnino in plačilo licenčnine, ni znano. Glede na precej strog nastop BSA bi bilo to primerno, hkrati pa tudi precej ironično.

S spletnimi fotografijami je na sploh križ, ker internet omogoča enostavno kopiranje in uporabo fotografij, za katere nimamo dovoljenj in licenc. Lani sta morala AFP in Getty Images plačati odškodnino, ker sta uporabljala slike, ki jih ne bi smela, in jih na spletu ponudila tudi drugim stranem. Ker sta s tem zaslužila precej denarja, je bila prisojena odškodnina visoka 1,2 milijona dolarjev. Getty Images pa je, recimo, letos začel zanimivo akcijo, kjer so večino fotografij iz svojih arhivov brezplačno ponudili javnosti, pri čemer veljajo tehnične in vsebinske določene omejitve. Bistvena je to, da je uporaba teh fotografij kot podporno gradivo na spletnih straneh, blogih, v časopisih in podobno dovoljena, izrazito komercialna raba (recimo v oglasih) pa seveda ni.