Domišljijska statistika BSA

Matej Huš

10. jul 2010 ob 13:39:04

Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato ekstrapolirali na vseh 111 držav, ki se pojavijo v poročilu. Z drugimi besedami 6000 potrošnikov in 4300 podjetij služi kot reprezentativni vzorec za celoten svet.

Kako torej IDC prispe do podatkov za neraziskane države? BSA pojasnuje, da z uporabo statistične analize. Določijo statistično korelacijo med položajem države na ITU-jevem indeksu IDI in podatki za znane države. IDC pomnoži število prodanih računalnikov s povprečnim številom aplikacij na računalnikih (ki je za Južno Afriko ocenjen iz IDI), tako da dobijo število vseh aplikacij. Odstotek piratske programske ocene je potemtakem število piratskih aplikacij (ocenjeno na podlagi podatkov, ki jih pošljejo člani BSA, o česar realnosti je mogoče razpravljati) deljeno s številom vseh aplikacij.

K tem humorističnim ocenam stopnje piratstva dodajmo še teorijo, ki jo BSA tako rada poudarja - vsak uporabnik piratskega programa bi tega v nasprotnem primeru dejansko kupil - in postane nam jasno, da objavljene večmilijardne izgube niso realne. Profesor prava Michael Geist z Univerze v Ottawi, da številke, ki jih podaja BSA, mejijo na zavajanje. Nihče ne zanika, da je piratstvo problem, a njegovega vpliva na gospodarstvo še niso uspeli oceniti. Številke, ki jih podajajo BSA, RIAA, MPAA in drugi, so namreč v najboljšem primeru zgolj pretirane, v najslabšem pa lažnive.