Google spremenil iskanje po slikah in ujezil uporabnike

Matej Huš

18. feb 2018 ob 12:06:57

Redkokatera sprememba Googlovega uporabniškega vmesnika je povzročila takšen odziv kot na videz majhna sprememba pri iskanju slik. Google je v svoje iskalniku po slikah odstranil gumb Prikaži sliko, s katerim je bilo mogoče neposredno odpreti sliko, ne da bi morali vmes na spletno stran, kjer slika gostuje (hotlinking). Zdaj je treba vmes na spletno stran. Sprememba je, kakopak, posledica pravnega zapleta.

Google spremembo utemeljuje z besedami, da bodo s tem pomagali povezati obiskovalce in spletne strani. Gre seveda za prikaz oglasov, ki se odprejo na strani, prek katere morajo sedaj uporabniki do slik. Google je priznal, da je k spremembi politike pomembno prispevala poravnava z Getty Images, ki so jo dosegli ta teden. Pred dvema letoma je Getty Images v EU sprožil postopek proti Googlu, ker ta s pobiranjem slik z interneta in prikazovanjem v svojih rezultatih iskanja izkorišča avtorsko vsebino. Nezakonita uporaba avtorsko zaščitenih posnetkov je na internetu velik problem, Googlova funkcija Prikaži sliko pa je po mnenju Getty Images to še vzpodbujala, saj so uporabniki lahko odprli sliko brez konteksta, opisa in informacij o avtorski zaščiti.

V začetku tedna sta Google in Getty Images zakopala bojno sekiro. Getty Images je umaknil tožbo proti Googlu, podjetji pa sta začeli sodelovati. Del dogovora je bila tudi sprememba Googlovega iskalnika po slikah. Kaj se je zgodilo? Ljudje so hitro ugotovili, da lahko z desnim klikom na fotografijo in izbiro možnosti Odpri v novem zavihku pridejo neposredno do fotografije. Prav tako so se pojavili dodatki za brskalnike, ki to funkcijo vračajo neposredno v brskalnik.