Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Matej Huš

7. jan 2014 ob 13:22:16

BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42 odstotkov obiskanih podjetij vsaj en nelegalen program. Preračun na celotno populacijo, ki so ga nazadnje izvedli leta 2011 v globalni študiji (GSPS) podjetja IDC v Sloveniji ocenjuje delež nelegalne programske opreme na 46 odstotkov. Ta delež se v zadnjih letih praktično ne spreminja, zato želi BSA okrepiti svoje dejavnosti obveščanja, ozaveščanja in izobraževanja. Ocenjujejo, da je tržna vrednost nelegalne programske opreme v Sloveniji okrog 37 milijonov evrov.

BSA je sicer znana po tem, da je v preteklosti učinek piratstva vrednotila precej domišljijsko; upamo lahko, da je sedanje vrednotenje trdnejše. Lanska raziskava BSA je za Slovenijo pokazala, da ima uporaba legalne programske opreme štirikrat večji pozitiven učinek na gospodarstvo kot raba piratske opreme.

Študija piratstva po svetu za leto 2011 je pokazala, da je ta stopnja okrog 57 odstotkov, s čimer se Slovenija uvršča pod povprečje. Za leto 2012 te študije niso izvedli. V poročilu, ki ga vsako leto pripravljajo v ZDA, pa Slovenije sploh ni. Če bi ga zelo lomili, bi se najbrž znašli gor.

Povejmo še, da je BSA v Sloveniji precej aktivna. Lani so zasedli naslovnice z odmevno 30.000 evrov vredno poravnavo s podjetjem iz Slovenskih Konjic, medtem ko so proti podjetju Sosed vložili obtožni predlog zaradi nameščanja piratske programske opreme. Zgodba je že stara, podjetje Sosed pa je v likvidaciji.