Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Matej Huš

26. mar 2014 ob 20:07:09

Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za kandidate na lokalnih volitvah, ki bodo potekale to nedeljo, zato je premier Erdogan najavil popolno blokado Twitterja. Utemeljil jo je z nespoštovanjem turške zakonodaje, ki da jo je Twitter zagrešil z ignoriranjem zahtevkov po odstranitvi spornih objav. Sprva je bila blokada površna in neuspešna, a so jo potem okrepili, dasi je dostop do Twitterja še vedno mogoč prek Tora in VPN-jev, objavljanje sporočil pa tudi kar prek smsov.

Številne organizacije so blokado označile kot nesprejemljive, zato so na upravnem sodišču izpodbijale odredbo. To je razsodilo, da je blokada celotne strani v nasprotju s turško ustavo in evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ker nesorazmerno posega v pravico do svobode izražanja in komunikacije. Turška agencija za telekomunikacije se na razsodbo lahko pritoži, a to ne zadrži izvedbe, tako da mora biti do kakršnekoli drugačne odločitve mora stran dostopna. Manjši kavelj je le dejstvo, da ima agencija 30 dni časa, da odločitev o sprostitvi blokade udejanji v praksi - volitve pa so to nedeljo, tako da je zmaga zagovornikov svobode izražanja Pirova. O blokadi Twitterja bi moralo odločati tudi ustavno sodišče, a je glede na odločitev upravnega sodišča zadevo zavrglo.