Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Matej Huš

24. mar 2014 ob 20:55:18

Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba anonimizacijskega omrežja Tor, ki omogoča neokrnjen in anonimen dostop do interneta od koderkoli. V slabem tednu dni je Tor samo v Turčiji dobil 10.000 novih uporabnikov - Tor ima globalno okrog tri milijone uporabnikov, od tega v Turčiji sedaj 35.000. Naraslo je tudi število uporabnikov navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki tudi ponujajo enega izmed načinov za dostop do blokiranih strani. Aplikacije za iOS in Android za VPN-povezave so v Turčiji postale največkrat prenesene aplikacije iz spletnih trgovin.

Turška vlada medtem zagovarja blokado Twitterja, ki da ni spoštoval turških zakonov in odredb za umik nekaterih spornih vsebin. Uradnega odziva iz Twitterja ni, razen da so ljudem v angleščini in turščini posredovali navodila, kako lahko objavljajo prek SMS-ov.