Turško ustavno sodišče: prepoved Wikipedije je neustavna

Dare Hriberšek

27. dec 2019 ob 13:27:13

"Dobrodošla nazaj, Turčija," je pod sliko samega sebe s turško zastavo tvitnil Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije. Potem, ko jo je turška vlada leta 2017 z administrativnim ukrepom prepovedala, je ustavno sodišče zdaj to prepoved z večino 10:6 razglasilo za kršitev svobode govora in zaukazalo njeno takojšnjo odpravo.

Razlog za prepoved vseh jezikovnih različic Wikipedije je bil v zapisih, ki so turške vladne funkcionarje obtoževali podpore in trgovanja z ISIS in drugimi terorističnimi organizacijami. Uradna Ankara je enciklopedijo tedaj razglasila za orodje za blatenje njihove države in Turčija je postala druga država za Kitajsko s tako prepovedjo. Wikimedia Foundation se je nemudoma spustila v sodne spore, ki pa so se na nižjih instancah, vse do ustavnega sodišča, zanjo slabo končali. Fundacija je sprožila spor tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu in zmagala, a je turška vlada odločitev preprosto prezrla in plačevala globe, ki jim jih je za neupoštevanje odločbe prisojalo sodišče. Kaj se bo zgodilo zdaj, ko je v prid tožnikom presodilo še ustavno sodišče, ni jasno, niti kdaj bo prepoved tudi dejansko odpravljena.

Svoboda medijev je v Turčiji v zadnjem desetletju precej nazadovala, doslej so tam prepovedali že okoli 130.000 spletnih strani, občasno pa ugasnejo tudi najpopularnejša družabna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, zlasti v obdobjih ko državo preplavijo protivladni protesti. Stanje se je še poslabšalo po propadlem poskusu državnega udara leta 2016, zaradi česar je predsednik Recep Erdoğan še precej bolj zaostril pogrom nad medijsko svobodo. V turških zaporih, priporih in pridržanjih trenutno čemi 175 novinarjev, kar državo po podatkih Human Rights Watch postavlja na drugo mesto za Kitajsko.