Francoski davčni inšpektorji bodo skrivače iskali tudi po družbenih omrežjih

Matej Huš

2. jan 2020 ob 19:59:29

Francoska davčna uprava bo pri iskanju utajevalcev davkov lahko uporabljala tudi družbena omrežja. Konec leta je ustavno sodišče razsodilo, da to ne predstavlja pretiran poseg v zasebnost in da so spremembe zakonodaje, ki uvajajo tudi to možnost, v skladu z ustavo. Zagovorniki človekovih pravic so že izrazili pomisleke glede tega početja, a jih je sodišče zavrnilo. Odločilo je, da nevarnosti obstajajo, zato so v zakonu potrebne ustrezne varovalke, ki jih je zakonodajalec zagotovil.

Med drugim to pomeni, da davčni inšpektorji ne bodo mogli dostopati do vsebin, ki so zaščitene z geslom ali kako drugače. Javno dostopni podatki pa bodo povsem veljavno dokazno gradivo, pri čemer bo potreben jasen nadzor, kdo in pod kakšnimi pogoji do njih dostopa. Fotografije na družbenih omrežjih bodo uporabne, da bodo na primer dokazali, da nekdo kljub odjavljenemu davčnemu rezidentstvu sumljivo veliko časa preživlja v Franciji, ima dohodkom nesorazmerno premoženje itd. Finančni minister Gérald Darmanin je družbena omrežja označil kot dodatno orodje v boju proti utajam.

V skladu z novo zakonodajo bodo sedaj začeli tri leta trajajoč poizkus. V njem bodo spremljali družbena omrežja in iskali neskladnosti med prijavljenimi podatki in dejanskim stanjem. Čez tri leta, po koncu eksperimenta, ustavno sodišče zahteva temeljito analizo, na podlagi katere se bo odločalo o podaljšanju ali trajni uvedbi te možnosti.