Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Matej Huš

30. maj 2013 ob 21:52:05

Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila ogromno, in to ji res moramo priznati. V EU so cene gostovanja občutno upadle.

Sedaj že Kroesova doseči še korak naprej. Kot pravi, so umetne ovire pri prenosu podatkov in telekomunikaciji v Evropi breme za gospodarstvo. Gre za ene največjih in najbolj nesmiselnih (tehnološko jih namreč ni) preprek v EU. Če bi jih odpravili, bi lahko letno privarčevali 110 milijard evrov. Videli bomo, kako se bodo odzvali operaterji, ki bržkone ne bodo tako navdušeni nad radikalnim rezanjem ene najbolj dobičkonosnih vej.