Bruselj se trudi za ukinitev mobilnega gostovanja v EU

Matej Huš

5. avg 2013 ob 20:34:03

Konec maja je Evropska komisija iznenada napovedala, da si želijo odpraviti pojem gostovanja v mobilnih omrežjih. Evropa je pač povezana in postaja superdržava, zato res nima smisla, da nas mobilno telefoniranje iz sosednje države stane bistveno več kot iz domače. Pravzaprav bi moralo stati enako, so tedaj ugotavljali. Vse skupaj se je zdelo zelo idealistično, a evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pelje načrt naprej kljub nasprotovanju operaterjev. Časa pa je malo.

Komisija namreč načrtuje, da bi gostovanje odpravili do 30. junija prihodnje leto. To ni naključen datum, saj se prihodnje leto izteče mandat trenutni zasedbi evropskih komisarjev. Neelie Kroes in njena ekipa zato pospešeno delata, pri čemer glavnino dela to pot predstavljajo pogajanja z operaterji. Ti z gostovanjem ustvarijo pet odstotkov prihodkov, a bistveno večji delež v dobičku, zato bo pot trnova.

Po trenutnem osnutku nove zakonodaje, ki kroži po Bruslju, bi dobili operaterji vzpodbude za znižanje stroškov gostovanja na raven lokalnih klicev. Vzpodbuda bi bila zelo zanimiva - izvzetje iz novega zakona, ki predpisuje liberalizacijo trga gostovanja. Torej po domače: uporabnik si bo v prihodnosti lahko prosto izbiral, kateri bo njegov operater za klice v tujini (gostovanje), razen če bo njegov domači operater to ceno znižal na raven lokalnih klicev. Sliši se zapleteno.

Kot pričakovano, se operaterji upirajo. Trdijo, da jim Komisija že tako zvija roke z vsakoletnim zniževanjem tarif za gostovanje, ki bo trajalo do leta 2017. Toda kljub tem znižanjem so cene za gostovanje še vedno višje od domačih, kar hromi gospodarsko učinkovitost Evrope in njeno konkurenčnost, opozarja Bruselj. Do odprave teh ovir bo preteklo še precej vode, saj jo morata potrditi Evropska komisija in Svet Evropske unije. Slednji je precej pod vplivom nacionalnih operaterjev, ki zaposlujejo veliko ljudi in imajo precejšnjo moč. Kljub temu se premika, saj je Odbor za industrijo, raziskave in energijo v Evropskem parlamentu julija soglasno podprl ukinitev gostovanja do leta 2015. Bomo videli, če jim bo to res uspelo že prihodnje leto.