Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Matej Huš

13. maj 2012 ob 04:48:07

Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je predvideval že marčevski osnutek, se bodo nižale 1. julija leta 2012, 2013 in nazadnje še 2014, tako da bodo konkretno nižje od trenutnih cen. Vsakokratne najvišje dovoljene cene (brez DDV) bodo znašale:


Uzakonili so tudi dolgo pričakovano pravico do proste izbira ponudnika gostovanja. To v praksi pomeni, da se bo po letu 2014 uporabnik Mobitela lahko odločil, da bo v tujini uporabljal Simobilove pakete ali obratno. Sprememba in preklop bosta brezplačna, telefonska številka bo ostala nespremenjena, uporabnike pa bodo morali o tej pravici operaterji obvestiti sami.